Miten erottaa aito nahka tekonahasta?

Tekonahka on nykyisin kehittyneiden valmistustekniikoiden ansiosta hyvin korkealaatuista, joten sen erottaminen aidosta nahasta saattaa olla joskus vaikeaa. Jotkut valmistajat jopa lisäävät tekonahan koostumukseen hieman aitoa nahkaa, jolloin tekonahka saa aidon nahan ominaistuoksun. On olemassa paljon erilaisia keinoja saada tekonahka vaikuttamaan aidolta nahalta, ja myyjä saattaakin väittää tekonahan olevan aitoa nahkaa! Rahan ja hermojen säästämiseksi on hyvä tietää joitakin merkkejä, joiden avulla on helppoa erottaa aito nahka tekonahasta.

Suurimmat erot aidon nahan ja tekonahan välillä

Laadukas nahkalaukkujen valmistaja kiinnittää käsilaukkuun erillisen palan nahkaa, josta laukku on tehty. Se on merkki, joka kertoo laukun korkeasta laadusta. Yleensäkin kaikki merkkituotteet on merkitty jollain ominaistavalla, josta ne voi erottaa. Nahasta valmistetussa laukussa on myös valmistusmateriaalista kertova symboli. Vinoneliö-symboli tarkoittaa, että tuote on valmistettu tekonahasta ja kankaan symboli osoittaa, että laukku on tehty kankaasta. Voit olla varma laukun nahan aitoudesta, jos laukusta löytyy kaiverrus "vera pelle" tai "genuine leather".

Kiinnitä huomiota laukun sisäpuoleen

Laukun sisäpuolelta voit saada lisätietoa nahan laadusta. Useimmiten korkealaatuisten laukkujen nahan sisäpuolta on hankala nähdä, mutta kannattaa yrittää varmistaa, että laukun sisäpuoli muistuttaa mokkanahkaa ja on pehmeä. Tekonahkaisissa tuotteissa sisäpuoli on tavallisesti kangasta.

Kiinnitä huomiota käsilaukun ulkonäköön

Valmistusmateriaalin voi päätellä myös laukun ulkonäöstä. Käsilaukun ulkopinnalla ei pitäisi olla halkeamia tai ryppyjä. Laukun värjäyksen laatu kannattaa tarkistaa rapsuttamalla tuotetta kevyesti, jolloin sen pinta ei saa naarmuuntua eikä väri lohkeilla. Värjäyksen täytyy olla tasainen, ilman tahroja tai virheitä. Toisin kuin keinotekoiset materiaalit, nahka on hyvin elastista. Jos venytät kevyesti aidosta nahasta valmistettua käsilaukkua, se palautuu heti ennalleen. Tekonahka ei käyttäydy samoin.

Aito nahkaa imee kosteutta, tekonahka ei

Aidolla nahalla on muutamia helposti tarkistettavia ominaisuuksia. Aito nahka imee kosteutta, jolloin se muuttaa väriään tummempaan suuntaan. Tekonahan pinnalta vesi vierii pois imeytymättä siihen. Aidolla nahalla on myös kyky johtaa lämpöä - tämän voi todeta pitämällä kättä nahan pinnalla, jolloin nahka lämpenee nopeasti. Tekonahalla on alhainen lämmönjohtavuus, minkä vuoksi se on aina viileää.

Vielä yksi tapa testata materiaalin aitoutta

Tämä keino ei todellakaan ole mukavin, mutta se on tehokas. Jos aidon nahan sytyttää palamaan, siitä pitäisi tulla luonnollisen palavan materiaalin tuoksu, ei kemiallista hajua. Kaupassa ei tietenkään voi käyttää tätä keinoa, mutta jos saat mukaasi pienen palan nahan etiketistä, voit kokeilla sitä vaikka kotona.

Aidon nahan erottaa kyllä tekonahasta, kun tietää mitä merkkejä etsii.